Cześć nazywam się Zbyszek. Od 20 lat zajmuję się cukiernictwem 🍰

Przygodę zaczynałem jako uczeń 3 letniej szkoły zawodowej gdzie poznawałem wszystkie podstawy i tajniki tego zawodu.

Przez cały czas pracy zawodowej uczestnicząc w wielu szkoleniach pogłębiałem swoją wiedzę i umiejętności . W 2010 otworzyłem swoją cukiernię zpchocolate gdzie staram wprowadzać swoje pomysły.  W pracy uwielbiałem udoskonalać istniejące przepisy dodając im odrobinę nowego smaku i wyglądu. Często eksperymentuję i wprowadzam  swoje autorskie pomysły na udoskonalenie i ułatwienie pracy przy przyrządzaniu i dekorowaniu  ciast.  Widząc jak trudną czynnością dla niektórych dla mnie na początku również było przekrawanie upieczonego biszkoptu na równe warstwy powstał w głowie pomysł na stworzenie czegoś dzięki czemu czynność  ta stała by się prosta i przyjemna.    Powstało Formelo

 

Na moim Blogu postaram się nie tylko podzielić moim doświadczeniem, sprawdzonymi przepisami jak również zaprezentować mój produkt  i jego  zastosowanie które w bardzo prosty sposób ułatwi Ci pracę w kuchni. Formelo sprawi że Twoje wypieki staną się niczym stworzone ręka mistrza a pieczenie przyjemnością i kreatywną zabawą. Zapraszam Cię na śledzenie mojej strony, wpisów, komentowanie a jeśli jakiś przepis sprawi Tobie i Twoim gościom przyjemność będzie to również satysfakcja  dla mnie.

     BISZKOPT

Najlepszy przepis na klasyczny biszkopt.

Pieczony bez dodatku proszku do pieczenia
Biszkopt rośnie tylko dzięki dokładnemu, prawidłowemu ubiciu białek i delikatnemu ich wymieszaniu z mąką pszenną.
Przepis na tortownicę Formelo o średnicy 22 cm i 26 cm biszkopt osiąga wysokość 5 cm

 

 


Prosta dekoracja z czekolady z wykorzystaniem pustej butelki po wodzie

       FILM 

…..

NA MOIM BLOGU

  • „1 szklanka” ma zawsze pojemność 250 ml”
  • „1 łyżka” ma zawsze pojemność 15 ml
  • „1 łyżeczka” ma zawsze pojemność 5 ml
  • „kostka masła” ma zawsze 250 g

MĄKA PSZENNA

  • 1 szklanka = 150 – 160 g
  • 1 łyżka = 10 g
  • 1 łyżeczka = 3 g

MĄKA ZIEMNIACZANA

  • 1 szklanka = 190 g
  • 1 łyżka = 10 g
  • 1 łyżeczka = 3 g

MĄKA KRUPCZATKA

  • 1 szklanka = 210 g
  • 1 łyżka = 10 g
  • 1 łyżeczka = 3 g

MĄKA GRAHAM

  • 1 szklanka = 160 g
  • 1 łyżka = 9 g
  • 1 łyżeczka = 3 g

CUKIER

  • 1 szklanka = 220 g
  • 1 łyżka = 13 g
  • 1 łyżeczka = 5 g

CUKIER PUDER

  • 1 szklanka = 170 g
  • 1 łyżka = 12 g
  • 1 łyżeczka = 4 g

MIGDAŁY ZMIELONE

  • 1 szklanka = 110 g
  • 1 łyżka = 6 g

ORZECHY WŁOSKIE, LASKOWE, PEKAN ZMIELONE

  • 1 szklanka = 130 g
  • 1 łyżka = 8 g

MAK

  • 1 szklanka = 160 g
  • 1 łyżka = 10 g
  • 1 łyżeczka = 3 g

KAKAO

  • 1 szklanka = 130 g
  • 1 łyżka = 8 g
  • 1 łyżeczka = 3 g

ŚMIETANA KREMÓWKA

  • 1 szklanka = 260 g
  • 1 łyżka = 16 g
  • 1 łyżeczka = 5 g

OLEJ

  • 1 szklanka = 230 g
  • 1 łyżka = 14 g
  • 1 łyżeczka = 5 g
Loading...
instagram