
13
Październik
Formelo – niższa temperatura rantu równomierny wypiek ciasta i delikatniejsze ciasto
Tags
Wpływ temperatury tortownicy na jakość wypiekanych ciast? Czy temperatura tortownicy ( rantu do pieczenia ) ma wpływ na jakość pieczenia i jakość upieczonych ciast ? Witam. 🍰 Na przykładzie wypieku ciasta biszkoptowo-tłuszczowego( tradycyjnego ucieranego) oraz sernika chciał bym zaprezentować zalety jak i różnicę pomiędzy pieczeniem w tradycyjnej tortownicy aluminiowej a pieczeniem w tortownicy Formelo wykonanej z […]
Wpływ temperatury tortownicy na jakość wypiekanych ciast?
Czy temperatura tortownicy ( rantu do pieczenia ) ma wpływ na jakość pieczenia i jakość upieczonych ciast ?
Witam. 🍰 Na przykładzie wypieku ciasta biszkoptowo-tłuszczowego( tradycyjnego ucieranego) oraz sernika chciał bym zaprezentować zalety jak i różnicę pomiędzy pieczeniem w tradycyjnej tortownicy aluminiowej a pieczeniem w tortownicy Formelo wykonanej z wysokogatunkowego polimeru odpornego na działanie wysokich temperatur. Wszystkie tortownice wykonane z metalu podczas pieczenia bardzo szybko absorbują ciepło(nagrzewają się). Są metale takie jak stal nierdzewna która wolno absorbuje ciepło ale za to też bardzo wolno to ciepło oddaje co w przypadku pieczenia nie jest zbyt dobre. Tortownice wykonane z aluminium mają sytuację odwrotną. Ciasta pieczone w tortownicach metalowych osiągają najwyższą temperaturę tuż przy samym rancie co powoduję że ciasto najpierw rośnie i wypieka się na brzegach o dopiero potem w środku ( ciasto na brzegach jest bardziej wypieczone) . Dlatego bardzo ważne jest obniżyć temperaturę na styku cista z formą aby uniknąć tego efektu.
Stosuje się wiele trików cukierniczych aby obniżyć tą temperaturę. Jednym z nich jest umieszczanie formy w naczyniu z wodą (pieczenie w kąpieli wodnej) co według mnie jest bardzo kłopotliwe i nie wykonalne przy używaniu tortownic typu rant bez dna oraz tortownic z odpinanym dnem. W takim przypadku musimy użyć tylko tortownicę wytłaczaną lub silikonową czyli bez wyjmowanego dna aby woda nie miała możliwości przeniknąć do ciasta . Innym Trikiem jest obkładanie tortownicy bardziej(zd2) lub mniej (zd1) specjalistycznymi opaskami z materiału zamoczonego w wodzie co ma tez za zadanie ochłodzić rant, jest to jakiś pomysł i sposób lecz tylko na pewien określony czas do momentu wyparowania wody z opaski a ponowne je moczenie i nakładanie nie jest mądrym pomysłem, ciasto opadnie nam ruszając nim a przede wszystkim nie można otwierać piekarnika i obniżać drastycznie temperatury.
zd1
zd2
Formelo dzięki zastosowaniu wysokiej jakości polimeru odpornego na wysokie temperatury posiada bardzo unikalna cechę. Podczas wypieku ciast tortownica Formelo osiąga średnio o 20 C mniejszą temperaturę od innych form stalowych. Dzięki temu ciasta wypiekają się równomiernie a ich boki nie są spieczone.
Poniżej przedstawione są dwa zdjęcia przedstawiające upieczony sernik w tortownicy Formelo oraz tortownicy aluminiowej. Serniki wykonane były z jednego przepisu o tej samej gramaturze wagowej pieczone równocześnie w piecu z termoobiegiem.
Sernik wypiekany za pomocą Formelo piekł się o 10 min dłużej niż w tortownicy aluminiowej jednak jego wzrost podczas pieczenia był równomierny a jego barwa na bokach delikatna i bardziej apetyczna co widać na zdjęciu. Również po opadnięciu sernika był on o wiele równiejszy niż ten z formy aluminiowej.
Kolejnym moim porównaniem i zaprezentowanie atutu Formelo było pieczenie tradycyjnego ciasta ucieranego w tortownicy Formelo oraz tortownicy aluminiowej. Poniżej zdjęcia przedstawiające różnice
Wypiek ciasta jak w przypadku sernika odbywał się o ok 10 min dłużej. Kształt ciasta pieczonego w Formelo jest znacznie równiejszy nie występuje efekt wybulenia ciasta na środku ( wybulenie takie powstaje gdy ciasto jest już zapieczone na bokach a środek dopiero po czasie się dopieka i rośnie) Również kolor ciasta na boku jest nieco jaśniejszy nie wspominając spodu gdzie różnica występuje znaczna.
Sprawdź i przekonaj się Sam o zaletach pieczenia w Formelo POLECAM