13 Październik

Formelo – niższa temperatura rantu równomierny wypiek ciasta i delikatniejsze ciasto

Wpływ temperatury tortownicy na jakość wypiekanych ciast?    Czy temperatura tortownicy ( rantu do pieczenia ) ma wpływ na jakość pieczenia i jakość upieczonych  ciast ? Witam. 🍰 Na przykładzie wypieku ciasta biszkoptowo-tłuszczowego( tradycyjnego ucieranego) oraz sernika chciał bym zaprezentować zalety jak i  różnicę pomiędzy pieczeniem  w tradycyjnej tortownicy  aluminiowej a pieczeniem w tortownicy Formelo wykonanej z […]

Wpływ temperatury tortownicy na jakość wypiekanych ciast? 

 

Czy temperatura tortownicy ( rantu do pieczenia ) ma wpływ na jakość pieczenia i jakość upieczonych  ciast ?

Witam. 🍰 Na przykładzie wypieku ciasta biszkoptowo-tłuszczowego( tradycyjnego ucieranego) oraz sernika chciał bym zaprezentować zalety jak i  różnicę pomiędzy pieczeniem  w tradycyjnej tortownicy  aluminiowej a pieczeniem w tortownicy Formelo wykonanej z wysokogatunkowego polimeru odpornego na działanie wysokich temperatur. Wszystkie tortownice wykonane z metalu podczas pieczenia bardzo szybko absorbują ciepło(nagrzewają się). Są metale takie jak stal nierdzewna która wolno absorbuje ciepło ale za to też bardzo wolno to ciepło oddaje co w przypadku pieczenia nie jest zbyt dobre. Tortownice  wykonane z aluminium mają sytuację odwrotną. Ciasta pieczone w tortownicach metalowych osiągają najwyższą temperaturę tuż przy samym rancie co powoduję że ciasto najpierw rośnie i wypieka  się na brzegach o dopiero potem w środku ( ciasto na brzegach jest bardziej wypieczone)  . Dlatego bardzo ważne jest obniżyć temperaturę na styku cista z formą aby uniknąć tego efektu.
Stosuje się wiele trików cukierniczych aby obniżyć tą temperaturę. Jednym z nich jest umieszczanie formy w naczyniu z wodą (pieczenie w kąpieli wodnej) co według  mnie jest bardzo kłopotliwe i nie wykonalne przy używaniu tortownic typu rant bez dna oraz tortownic z odpinanym dnem. W takim przypadku musimy użyć tylko tortownicę wytłaczaną lub silikonową  czyli bez wyjmowanego dna aby woda nie miała możliwości przeniknąć do ciasta . Innym Trikiem jest obkładanie tortownicy bardziej(zd2)  lub mniej (zd1) specjalistycznymi opaskami z materiału zamoczonego w wodzie co ma tez za zadanie ochłodzić rant, jest to jakiś pomysł i sposób lecz tylko na pewien określony czas do momentu wyparowania wody z opaski a ponowne je moczenie i nakładanie nie jest mądrym pomysłem, ciasto opadnie nam ruszając nim a przede wszystkim nie można otwierać piekarnika i obniżać drastycznie temperatury.

 zd1                                          zd2 

 

Formelo dzięki zastosowaniu wysokiej jakości polimeru odpornego na wysokie temperatury  posiada bardzo unikalna cechę. Podczas wypieku ciast tortownica Formelo osiąga średnio o 20 C mniejszą temperaturę od innych form stalowych. Dzięki temu ciasta wypiekają się równomiernie a ich boki nie są spieczone.
Poniżej przedstawione są dwa zdjęcia przedstawiające upieczony sernik w tortownicy Formelo oraz tortownicy aluminiowej. Serniki wykonane były z jednego przepisu o tej samej gramaturze wagowej pieczone równocześnie w piecu z termoobiegiem.

                                 

Sernik wypiekany za pomocą Formelo  piekł się o 10 min dłużej niż w tortownicy aluminiowej jednak jego wzrost podczas pieczenia był równomierny a jego barwa na bokach delikatna i bardziej apetyczna co widać na zdjęciu. Również po opadnięciu sernika był on o wiele równiejszy niż ten z formy aluminiowej.
Kolejnym moim porównaniem i zaprezentowanie atutu Formelo było pieczenie tradycyjnego ciasta ucieranego w tortownicy Formelo oraz tortownicy aluminiowej. Poniżej zdjęcia przedstawiające  różnice

                  

Wypiek ciasta jak w przypadku sernika odbywał się o ok 10 min dłużej. Kształt ciasta pieczonego w Formelo jest znacznie równiejszy nie występuje efekt wybulenia ciasta na środku ( wybulenie takie powstaje gdy ciasto jest już zapieczone na bokach a środek dopiero po czasie się dopieka i rośnie) Również kolor ciasta na boku jest nieco jaśniejszy nie wspominając spodu gdzie różnica występuje znaczna.

Sprawdź i przekonaj się Sam o zaletach pieczenia w Formelo POLECAM

 

Udostępnij :

Napisz komentarz

instagram