Bardzo puszysty sernik z brzoskwiniami na czekoladowym spodzie 🍰

Bardzo puszysty sernik z brzoskwiniami na czekoladowym spodzie. Swą puszystość i delikatność zawdzięcza białkom zaparzonym syropem cukrowym inaczej mówiąc bezą włoską
  • Przygotujesz dla: 10
  • Trudność:

Przygotowanie

  • Przygotujesz dla
    10 people
  • Przygotowanie
    45 mins
  • Czas pieczenia
    54 mins
  • Całkowity czas
    58 mins

Galeria

Składniki

  • 1 SKŁADNIKI NA CIASTO CZEKOLADOWE

  • 60 g mąka pszenna

  • 60 g drobny cukier do wypieków

  • 20 g kako ciemne

  • 20 g czekolada ciemna

  • 0 połowa płaskiej łyżeczki proszku do pieczenie

  • 0 1/3 płaskiej łyżczki sody oczyszczonej

  • 1 szt jajko

  • 60 ml mleko (ok 60 g)

  • 30 ml oleju rzepakowego lub słonecznikowego (ok 25 g)

  • 50 ml wrzącej wody

  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

Przepis

 Bardzo puszysty sernik z brzoskwiniami na czekoladowym spodzie

( receptura na tortownicę Formelo 22 cm )

Składniki na masę serową

400 g twarogu półtłustego lub tłustego zmielonego trzykrotnie ( ja użyłem
gotowy ser już mielony)
1/2 opakowania budyniu waniliowego lub śmietankowego ( budynie słodzone)
100 ml mleka
150 g drobnego cukru do wypieków
odrobinę  ekstraktu z wanilii
2 jajka
ok 100 ml woda
Wszystkie składniki poza wodą powinny być w temperaturze pokojowej.
Sypkie składniki takie jak mąka,proszek do pieczenia i soda oczyszczona
przesiać do naczynia.
W drugim naczyniu wsypać kakao i czekoladę ( w miarę małe kawałki)
wszystko zalać wrząca wodą i delikatnie wymieszać.
W kolejnym naczyniu umieścić jajko, olej, mleko, ekstrakt z wanilii oraz cukier
rozmieszać za pomocą miksera lub ręcznie. Dodać wcześniej przygotowane kakao.
Wszystko razem wymieszać dodać sypkie składniki i ponownie wymieszać do połączenia składników
i pozbycia się grudek. Ciasto będzie bardzo płynne.
Zabezpieczyć tortownicę formelo papierem do pieczenia i wlać ciasto.
Piec w temperaturze ok 160 C przez ok 15_20 min ( do tzw. suchego patyczka
czyli wbijając patyczek lub wykałaczkę będzie ona sucha)

Przygotowanie masy serowej

Do naczynia wrzucić ser gotowy mielony ( jeśli używacie ser twarogowy nie mielony należy go
trzykrotnie zmielić) oddzielone żółtka,  mleko połączone z budyniem ( dokładnie wymieszać
aby nie było żadnych grudek ) wszystko razem wymieszać.
W naczyniu umieścić białka jaj ubić na sztywną pianę dodając 1/3 cukru. Resztę cukru wsypać do garnka
zalać wrzącą wodą i gotować do tzw. próby nitki ( temperatura cukru ma ok 116C konsystencja  jest znacznie
gęstsza niż na początku, z zanurzonego w cukrze łyżki cukier nie kapie tylko troszkę się ciągnie)
Tak przygotowany cukier stopniowo wlewać do ubitych białek cały czas mieszając
na wolniejszych obrotach.
Ubite białka zaparzone cukrem połączyć delikatnie z masą serową i brzoskwiniami.
Dodatek białek w takiej wersji spowoduje iż sernik będzie bardzo puszysty delikatny i wilgotny.
Masę umieścić w tortownicy formelo 22 cm z wcześniej upieczonym ciastem czekoladowym. Całość piec w temperaturze ok 160C przez ok 50-60 min ( do złocistego koloru, pieczenie w piecu z termoobiegiem )

Zobacz Film pokazowy na kanale Formelo

Youtube 

 

 

 

Napisz komentarz

instagram