fbpx

Tarta Formelo – 🍰

  • Przygotujesz dla: 24
  • Trudność:

Przygotowanie

  • Przygotujesz dla
    24 people
  • Przygotowanie
    30 mins
  • Czas pieczenia
    30 mins
  • Całkowity czas
    120 mins

Galeria

Składniki

  • 370 g mąka przenna

  • 230 g masło

  • 120 g cukier puder

  • 50 g jajko ( jedna szt ok 50 g)

  • 50 g mączka migdałowa

Przepis

Wszystkie składniki powinny być o temperaturze pokojowej szczególnie masło. Mąkę pszenną  i mączkę orzechową wymieszać razem. Masło i cukier należy utrzeć razem do gładkiej
konsystencji, dodać jajko i mieszać aż się połączy. Następnie dodać mąkę z mączką migdałową i wolno mieszać do połączenia. Połączone ciasto przełożyć do misy zabezpieczyć
folią i wstawić do lodówki na 12 godzin. Po wyjęciu z lodówki ciasto należy rozwałkować na prostokąt o grubości ok 5-7 mm tak aby można było wyciąć okrąg
i pasek szerokość
3,5 – 4 cm. Rozwałkowane ciasto wstawić ponownie do lodówki na ok 30-60 min ( schłodzone ciasto jest twardsze i łatwiej można go formować ) Po wyjęciu z lodówki
wyciąć okrą przykładając okręgi formelo ( okręgi formelo dopasować do podstawy tortownicy i umieścić w niej wycięty okrąg).Z pozostałego ciasta wyciąć pasek i obłożyć
wewnętrzną ściankę okręgów przycinając nadmiar ciasta ( patrz film pokazowy tarta Formelo) Wszystko równomiernie docisnąć i podziurkować
widelcem. Wstawić na ok 30-60 min do lodówki.
Piec w temperaturze
ok 190 C do złocistego koloru. Tak upieczoną tartę można dowolnie wypełnić nadzieniami i udekorować owocami.  POLECAM SMACZNEGO

 

Zobacz filmik na kanale Formelo

Youtube 

 

 

Napisz komentarz

instagram