Wszystkie składniki powinny być o temperaturze pokojowej szczególnie masło. Mąkę pszenną i mączkę orzechową wymieszać razem. Masło i cukier należy utrzeć razem do gładkiej
konsystencji, dodać jajko i mieszać aż się połączy. Następnie dodać mąkę z mączką migdałową i wolno mieszać do połączenia. Połączone ciasto przełożyć do misy zabezpieczyć
folią i wstawić do lodówki na 12 godzin. Po wyjęciu z lodówki ciasto należy rozwałkować na prostokąt o grubości ok 5-7 mm tak aby można było wyciąć okrąg
i pasek szerokość
3,5 – 4 cm. Rozwałkowane ciasto wstawić ponownie do lodówki na ok 30-60 min ( schłodzone ciasto jest twardsze i łatwiej można go formować ) Po wyjęciu z lodówki
wyciąć okrą przykładając okręgi formelo ( okręgi formelo dopasować do podstawy tortownicy i umieścić w niej wycięty okrąg).Z pozostałego ciasta wyciąć pasek i obłożyć
wewnętrzną ściankę okręgów przycinając nadmiar ciasta ( patrz film pokazowy tarta Formelo) Wszystko równomiernie docisnąć i podziurkować
widelcem. Wstawić na ok 30-60 min do lodówki.
Piec w temperaturze
ok 190 C do złocistego koloru. Tak upieczoną tartę można dowolnie wypełnić nadzieniami i udekorować owocami. POLECAM SMACZNEGO