fbpx

Tort pomarańczowo- adwokatowy z galatetką i migdalami- 🍰

  • Przygotujesz dla: 12
  • Trudność:

Przygotowanie

  • Przygotujesz dla
    12 people
  • Przygotowanie
    40 mins
  • Czas pieczenia
    40 mins
  • Całkowity czas
    60 mins

Galeria

Składniki

  • 180 g masło

  • 100 g cukier drobny do wypieku

  • 140 g maka przenna do wypieków

  • 80 g maczka migdałowa

  • 2 , łyżeczki proszeu do pieczenia

  • 1 , otarta skórka z jednej pomarańczy

  • 1 . sok z całej pomaranczy

  • 100 . ml adwokatu

  • 100 g galaretki pomarańczowej + 500 g zagotowanej wody

  • 400 g śmietana kremówka 30 %

  • 2 . łyzeczki żelatyny + ok 40 g zagotowanej wrzacej wody

Przepis

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę pszenną przesiać z proszkiem do pieczenia, wymieszać z migdałami, skórką z pomarańczy i odłożyć.
Masło i cukier umieścić w misie miksera i utrzeć do otrzymania jasnej i puszystej masy maślanej.
Dodawać jajko mieszając do połączenia następnie dodać sok z pomarańczy. Dodać przesiane suche składniki i delikatnie wymieszać szpatułką.

Tortownicę Formelo 22 cm zabezpieczyć papierem do pieczenia. Nałożyć do niej ciasto, wyrównać. Piec w temperaturze 160 C przez około 30-40 minut, lub do tzw. suchego patyczka. Ostudzić

Śmietanę kremówkę ubić na sztywno. Żelatynę zalać zagotowaną wodą , dokładnie wymieszać. Ostudzoną żelatynę połączyć z ubitą śmietaną( śmietanę można dosłodzić cukrem pudrem dla własnego smaku) i adwokatem. Stężającą się galaretkę wylej do jednego okręgu Formelo i umieść w zamrażarce.

Nie wykrawając ciasta z formy zdejmij podstawkę Formelo i usuń papier po czym ponownie umieść na podstawce Formelo.
Zdejmując odpowiednią ilość okręgów Formelo przekrój ciasto w połowie. Na ciasto nałóż śmietanę i wyrównaj.   Dołóż kolejny okręg formelo i umieść w nim wykrojoną galaretkę, nałóż  niewielką ilość śmietany i wyrównaj.
Dodaj kolejny okrąg formelo, ciasto, śmietanę i wyrównaj
Całość  włóż do lodówki na ok 2 h do zastygniecia po czym wykrój tort płaskim nożykiem wyrównaj brzegi pozostałą śmietaną. Wstaw do zamrażarki( lekko zamrożony tort można bezpiecznie oblać zarówno czekolada jak glazurą. przełóż na paterę i smacznego

Smacznego :-).

 

Zobacz filmik na kanale Formelo                   

Youtube  

 

 

Komentarze

  • sklep

    on 3 października 2018 10:49

    bardzo prosty przepis proszę spróbowac

Napisz komentarz

instagram