Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę pszenną przesiać z proszkiem do pieczenia, wymieszać z migdałami, skórką z pomarańczy i odłożyć.
Masło i cukier umieścić w misie miksera i utrzeć do otrzymania jasnej i puszystej masy maślanej.
Dodawać jajko mieszając do połączenia następnie dodać sok z pomarańczy. Dodać przesiane suche składniki i delikatnie wymieszać szpatułką.
Tortownicę Formelo 22 cm zabezpieczyć papierem do pieczenia. Nałożyć do niej ciasto, wyrównać. Piec w temperaturze 160 C przez około 30-40 minut, lub do tzw. suchego patyczka. Ostudzić
Śmietanę kremówkę ubić na sztywno. Żelatynę zalać zagotowaną wodą , dokładnie wymieszać. Ostudzoną żelatynę połączyć z ubitą śmietaną( śmietanę można dosłodzić cukrem pudrem dla własnego smaku) i adwokatem. Stężającą się galaretkę wylej do jednego okręgu Formelo i umieść w zamrażarce.
Nie wykrawając ciasta z formy zdejmij podstawkę Formelo i usuń papier po czym ponownie umieść na podstawce Formelo.
Zdejmując odpowiednią ilość okręgów Formelo przekrój ciasto w połowie. Na ciasto nałóż śmietanę i wyrównaj. Dołóż kolejny okręg formelo i umieść w nim wykrojoną galaretkę, nałóż niewielką ilość śmietany i wyrównaj.
Dodaj kolejny okrąg formelo, ciasto, śmietanę i wyrównaj
Całość włóż do lodówki na ok 2 h do zastygniecia po czym wykrój tort płaskim nożykiem wyrównaj brzegi pozostałą śmietaną. Wstaw do zamrażarki( lekko zamrożony tort można bezpiecznie oblać zarówno czekolada jak glazurą. przełóż na paterę i smacznego
Smacznego :-).
Zobacz filmik na kanale Formelo
Musisz się zalogować, aby móc dodać komentarz.
sklep
on 3 października 2018 10:49bardzo prosty przepis proszę spróbowac