Świąteczny piernik z bakaliami z wykorzystaniem ciasta Piernikowego formelo
Przepis na Piernik z Bakaliami z wykorzystaniem cista piernikowego Formelo
Potrzebujesz:
-
180 g jajka ( ok 2 średniej wielkości M)
-
160 g olej najlepiej rzepakowy
-
40-50 g woda lub mleko
- 400 g ciasto Piernikowe Formelo
- 130 g rodzynki
- 130 g orzech włoski lub inny
- można dodać różne rodzaje bakalii tylko nie więcej jak łączna waga 350 g
Umieść w naczyniu jaja, olej, wodę ( lub mleko), ser twarogowy oraz ciasto Jogurtowe Formelo. Wymieszaj wszystko razem dokładnie ręcznie lub mikserem na wolnych obrotach przez ok 3 min. Przełóż do zabezpieczonej tortownicy . piecz przez ok 50-60 min w temp 160C ( piecz do suchego patyczka ) Po ostudzeniu zdejmij papier, POLECAM ciasto bardzo wilgotne i aromatyczne
Film pokazowy na kanale Formelo
Youtube
Przepis podstawowy na jedną porcję
- ciasto Piernikowe Formelo 200 g
- jaja 90 g
- olej 80 g
- woda lub mleko 30-40 g