04 Grudzień

Świąteczny piernik z bakaliami z wykorzystaniem ciasta Piernikowego formelo

Przepis na Piernik z Bakaliami  z wykorzystaniem cista piernikowego Formelo   Potrzebujesz: 180 g jajka ( ok 2 średniej wielkości M) 160 g olej najlepiej rzepakowy 40-50 g woda lub mleko  400 g ciasto Piernikowe Formelo 130 g rodzynki 130 g orzech włoski lub inny  można dodać różne rodzaje bakalii tylko nie więcej jak  łączna […]

Przepis na Piernik z Bakaliami  z wykorzystaniem cista piernikowego Formelo

 

Potrzebujesz:

  • 180 g jajka ( ok 2 średniej wielkości M)

  • 160 g olej najlepiej rzepakowy

  • 40-50 g woda lub mleko 

  • 400 g ciasto Piernikowe Formelo
  • 130 g rodzynki
  • 130 g orzech włoski lub inny 
  • można dodać różne rodzaje bakalii tylko nie więcej jak  łączna waga 350 g                                 

Umieść w naczyniu jaja, olej, wodę ( lub mleko), ser twarogowy oraz ciasto Jogurtowe Formelo. Wymieszaj wszystko razem dokładnie ręcznie lub mikserem na wolnych obrotach przez ok 3 min. Przełóż do zabezpieczonej tortownicy  . piecz przez ok 50-60 min w temp 160C ( piecz do suchego patyczka ) Po ostudzeniu zdejmij papier,  POLECAM ciasto bardzo wilgotne i aromatyczne 

Film pokazowy na kanale Formelo

                                               Youtube 

 

 

Przepis podstawowy na jedną porcję

  • ciasto Piernikowe Formelo 200 g 
  • jaja 90 g 
  • olej 80 g 
  • woda lub mleko 30-40 g 

Udostępnij :

Napisz komentarz

instagram